Supplementen en vruchtbaarheid | Wensmama

Supplementen en vruchtbaarheid


Nu we midden in een prachtige zomer zitten heb je grote kans dat je lijf weer een goede vitamine D3 boost ontvangt. Alhoewel; we zitten tegenwoordig ook vaak uit de zon en we beschermen ons tegen de zon door zonnebrillen, zonnebrandcrèmeen kleding. Dat is ook noodzakelijk natuurlijk maar dat maakt ook dat we zelfs in de zomer nog een vitamine D3 tekort kunnen hebben;)

Ik wilde al een tijdje iets delen over het gebruik van supplementen. Want daar is best veel over te vertellen. Een vraag die ik heel vaak krijg; 'Welke supplementen moet ik nemen om mijn vruchtbaarheid te ondersteunen? En; 'Er is zo veel, ik zie door de bomen het bos niet meer!' 

Ik kan me dat goed voorstellen. Er is enorm veel aanbod en wat is nu juist?Hierboven zie je trouwens een afbeelding van groenten. Dat is bewust omdat mijn overtuiging is dat groenten (en fruit) altijd de basis moeten zijn. Met name wanneer je probeert zwanger te worden is het van belang dat je veel meer groenten en met name groene bladgroenten gaat eten. Waarom dit zo belangrijk is, leg ik uit in een andere blog. Supplementen zijn geen toverpillen. Ze werken het best als ze een aanvullende ondersteuning kunnen zijn op jouw huidige gezonde leefstijl. 

Goed, terug naar de supplementen. Want kies je nu voor een duurdere variant van bijvoorbeeld een natuurwinkel of ga je voor een voordeliger merk?  


Wat ik hierbij belangrijk vind is dat je kiest voor een supplement met daarin alle actieve vormen van vitamines. Je kunt het zien achterop het potje. De actieve vorm van foliumzuur is bijvoorbeeld foklaat. Van vitamine C is dat ascorbinezuur. Staat er op jouw potje gewoon foliumzuur of vitamine C? (en dus niet de moeilijke namen)dan is de kans groot dat je te maken hebt met een synthetische soort. De vitamines van de apotheek/drogist etc. zijn vaak synthetisch en je lichaam heeft heel vaak moeite om synthetische vitaminen om te zetten en te gebruiken. Advissert jouw huisarts of gynaecoloog je gewoon alleen foliumzuur te nemen van de apotheek? Dat kan kloppen hoor. De meeste reguliere artsen hebben helaas weinig interesse of idee bij suppletie en voeding en hoe dit van invloed kan zijn op gezondheid. Ontzettend jammer maar waar.

Gebruik je wel synthetische supplementen? Dan kan het zo zijn dat je lichaam niets of weinig opneemt met als gevolg dat deze supplementen stapelen in je bloed. Daar heb je niks aan en dit werkt vaak (nog meer) klachten in de hand. Wat je wil is een gezonde basis vormen zodat suppletie die je neemt ook opgenomen kan worden door je cellen en daar gaat werken waar het nodig is. 

Wil je starten met supplementen? Neem dan een goede multi voor zwanger worden waarin in ieder geval alle actieve (B) vitamines zitten. Daarnaast start je met Omega 3 vetzuren. Omega 3 staat wat mij betreft op nummer 1 als je en goede basis wil vormen voor het verkrijgen van een optimale vruchtbaarheid.

Omega 3 olie
Het gebruiken van een goede visolie is wat mij betreft een must voor je gezondheid. Het is ontzettend belangrijk wil je een gezonde basis voor je vruchtbaarheid creëren. We hebben bijna allemaal te maken met een omega 3 deficiëntie in ons bloed omdat onze voeding simpel weg niet toereikend genoeg is om ons hierin te voorzien. Dit heeft effect op vele lichaamsprocessen waaronder je vruchtbaarheid.
Ook voor omega 3 geldt; er is veel aanbod en ook hier is het van groots belang dat je kiest voor een juist product. Zo zijn er momenteel veel capsules met omega 3 olie op de markt. Olie in een capsule bewaren is geen goed idee. Het gaat oxideren en doordat er veel zuurstof bij komt kijken om de olie in een capsule te krijgen, gaat er veel van de werkzame omega 3 verzuren (DHA en EPA) verloren. Bovendien heb je kans dat een capsule vulstoffen bevat en die wil je natuurlijk ook niet in je lijf. Let dus op dat je kiest voor een olie vorm en geen capsule. Bovendien is het van belang dat de omega 3 olie van duurzame, wilde arctische vis is. 

Wil je meer weten over suppletie? Ben je benieuwd naar de merken die ik gebruik en adviseer aan clienten? Stuur me een mail en je ontvangt meer info en een merkenlijst van me. Makkelijk toch? 


PS. wil je meer duidelijkheid over wat je kunt doen om je vruchtbaarheid te optimaliseren? Met online coaching nemen we jouw specifieke situatie helemaal  onder de loep!

wensmama

Ingrid Schoonveld is fertiliteits massagetherapeut en ervaringsdeskundige.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: