Wensmama

Wat als zwanger worden niet lukt?

Ik was bij een lezing van Maarten van der Weijden. Maarten is een enorme inspiratiebron voor mij. Naast zijn persoonlijke ervaring als topsporter deed zijn verhaal me meerdere keren denken aan die enorme strijd die we als vrouw (en ook onze partners) moeten leveren wanneer je al een tijd of jaren onderweg bent om zwanger te worden en te blijven.

Zo vanzelfsprekend...

Dat zoiets wat voor zoveel mensen vanzelfsprekend is, ons zoveel energie, pijn, frustratie, verdriet, en tijd kost. Dat was het voor Maarten ook. Iets wat vanzelfsprekend moest zijn; zijn gezondheid als topsporter die gezond leefde, was helemaal niet vanzelfsprekend. In 2001 kreeg hij te horen dat hij acute lymfatische leukemie had. Met chemokuren en een stamceltransplantatie werd hij na 4 jaar weer gezond verklaard. Zijn verhaal ging over mooie momenten, maar ook over de vele tegenslagen die hij had. En over hoe hij toch verder kon na zijn ziekte omdat hij een grote wens had. Deze wens was zijn grote ‘Why” en maakte dat hij; hoe erg hij er doorheen zat, hoe ziek hij was, hoe vaak hij zich moest aanpassen, hoe vaak hij zijn sociale leven op een laag pitje moest zetten… tóch door kon gaan.

Als het niet lukt

Maarten won Olympisch goud en afgelopen zomer stond hij op 18 augustus om 04:30 uur in Leeuwarden om de Elfstedentocht te gaan zwemmen. En ondanks zijn motivatie, zijn perfecte voorbereiding, de vele toeschouwers die hem steunden, zijn vrouw die er voor hem was, is het hem niet gelukt om te finishen.

Daar kon hij van alles van vinden. Toch gebeurde dat niet. Want Maarten wist dat hij er alles aan gedaan had in zijn voorbereiding om het te laten slagen. Frustratie kan hij niet gebruiken zegt ie. ‘Ik accepteer het pech-stuk’

Pech-stuk

Wanneer het niet(snel) lukt om zwanger te worden en/of zwanger blijven heb je net als Maarten een boel te incasseren. Ook daar hebben we snel oordelen over. We veroordelen onszelf, onze partner, de arts en de omstandigheden. We vinden het niet eerlijk. We zijn enorm teleurgesteld, boos en zelfs woedend. Want we doen er zoveel voor. Meer dan de gemiddelde vrouw die zwanger wil worden. Wat doe je wanneer je álles doet om zwanger te worden en het lukt niet? Hoe ga je dan om met het ‘pech-stuk’ ?

Uit zijn boek BETER: “Mijn kansen om mezelf te kwalificeren voor de Olympische Spelen zijn groot maar mijn kans om het podium te halen is klein. Het enige wat ik kan doen, is elke dag de beste keuze maken het belang van het zwemmen, zeg ik tegen Daisy, maar misschien nog wel meer tegen mezelf. Dat zeg ik verkeerd. Het enige wat ik kan doen is iedere seconde de beste keuze maken in het belang van het zwemmen.”

Het beste doen

Ook tijdens een traject waarin je zwanger probeert te worden wil je het beste doen. En dat doe je ook. Vooral tijdens de voorbereiding van je zwangerschap is er zoveel wat je zélf kunt doen om je vruchtbaarheid te optimaliseren. Ook is het belangrijk om jezelf het beste te geven wanneer je te maken hebt met frustratie, onzekerheid angst en weinig vertrouwen. Want hoe fijn is het als jouw lijf niet (meer) hoeft te dealen met de enorme stress die zich de laatste tijd zo heeft opgebouwd, met die spijsverteringsklachten die je al een tijdje hebt, met de zware vermoeidheid waarmee je kampt en haar energie kan gebruiken voor je vruchtbaarheid? Wil je dit eens met met mij delen?

Het beste doen voor jezelf. Dat lukt vaak niet zo goed wanneer je het even niet meer weet. Wanneer je wéér te maken hebt met nog een teleurstelling. Wanneer de omstandigheden om zwanger te worden even niet zo mee zitten. Om dan toch door te gaan, het vertrouwen te hebben in de kansen die er wel zijn. Dat vraagt wat van je. Ten eerste kan contact met jezelf en alles wat je emotioneel bezighoudt, misschien wel bezet houdt zou goed helpen. En juist hierin zie ik de meeste vrouwen zo veel rust, zelfliefde en vertrouwen krijgen tijdens fertiliteitsmassage en coaching in mijn praktijk. En met resultaat. De afgelopen maanden zijn er weer dames zwanger geworden!

Wil jij beginnen met het beste voor jezelf om je vruchtbaarheid te optimaliseren?

Ben je benieuwd hoe ik je daarbij kan ondersteunen?

ingrid van wensmama

Over ingrid

Ingrid is holistisch massagetherapeut met een specialisatie in fertiliteitsmassage. Ik ondersteun jou in het optimaliseren van je vruchtbaarheid zodat je slagingskansen op een gezonde zwangerschap groter worden.

Aanbod

Podcast

In mijn podcast deel ik regelmatig over thema’s die zo herkenbaar kunnen zijn wanneer een zwangerschap langer duurt dan verwacht. Ook deel ik tips over het optimaliseren van je vruchtbaarheid vanuit aandacht en contact met je lijf.