Wensmama

Hoe vergroot je je slagingskansen tijdens een IVF traject?

Een IVF traject is een stressvolle periode voor zowel man als vrouw. Wanneer je start met een IVF traject wordt je lichaam, maar ook je emoties vaak buiten spel gezet. Bijvoorbeeld doordat je cyclus door het gebruik van hormonen kunstmatig wordt bepaald. Of doordat je (ook door hormonen) een stimulans krijg om ervoor te zorgen dat je eicellen op tijd gaan uitrijpen. Een (langdurig) vruchtbaarheidstraject, zwangerschapsverlies, een fertiliteitstraject of al tijden op een natuurlijke manier zwanger willen worden doet veel met je lichaam. Het kan je lichaam en de verbinding met je lijf totaal veranderen met alle nare gevolgen van dien. Ook ik weet dat vervelende behandelingen, teleurstellingen en lastige gesprekken met doctoren ervoor kunnen zorgen dat je niet meer zo lekker in je vel zit. Dit soort afspraken vreten aan je kostbare energie. Energie die je eigenlijk wil gebruiken voor je vruchtbaarheid. En ruimte om hier even bij stil te staan? Die is er vaak niet. Terwijl juist deze aandacht nu zò belangrijk is. Voor jou en voor je partner. Ook om de slagingskans bij IVF te vergroten.

Wat kun je doen om de slagingskans bij IVF te vergroten?

Hoe kun je op dit moment het beste aan jezelf geven? Hoe kun je je kansen met IVF vergroten? In dit artikel lees je welke zes stappen belangrijk zijn wanneer je een IVF traject start. Om je zo optimaal voor te bereiden en je slagingskans voor IVF en je kans op een zwangerschap zo groot mogelijk te maken.

Stap 1 Reduceer stress

Iedere vorm van stress is van invloed op je lichaam. Over het algemeen ervaart ons lichaam dagelijks stress momenten. Dit kan van alles zijn; je bent zenuwachtig voor een belangrijk gesprek op je werk of je moet rennen om de trein te halen. Van dit soort korte stress-momenten herstelt je lichaam best vlot.

Het wordt iets anders als je te maken hebt met chronische stress. Chronische stress is al een tijdje aan de hand en dit voel je in je lichaam. Je bent bijvoorbeeld vaak moe en je ervaart ‘vage klachten’ als een veranderende ontlasting, een raar gevoel in je maag, of je voelt je emotioneel wankel, instabiel.

Het is nog niet eens zo lang geleden dat wetenschappers ervan overtuigd waren dat informatie vanuit ons centraal zenuwstelsel 1 op 1 wordt doorgegeven van zenuw naar zenuw, net zoals bij elektrische bedrading is. Tegenwoordig weten we dat organen in ons lichaam ‘praten’ met ons zenuwstelsel, met onze hormonen en ons immuunsysteem en andersom. Dat chronische stress van invloed is op je vruchtbaarheid (je cyclus, je eicellen, rijping van eicellen, je baarmoederslijmvlies en je kan sop een goede innesteling) is dus goed te begrijpen.

Kijk dus goed uit met chronische stress. Merk je dat je langdurig veel stress ervaart? Neem dan de tijd om eens bij je zelf na te gaan wat er in je leven deze stress oplevert. Wat kun je nu al doen om stress te verminderen? Weet dat hulp vragen niet hetzelfde is als falen. Hulp vragen is goed voor jezelf zorgen. Zodat er genoeg energie en ruimte bij jou overblijf om je IVF traject zo goed mogelijk te laten verlopen. Vraag op tijd hulp op je werk en kijk of familie of vrienden je thuis kunnen helpen met dingen die nu te veel voor je zijn.

Stap 2 Doe iets aan je negatieve overtuigingen rondom je vruchtbaarheid

Welk verhaal vertel jij je (misschien wel onbewust) iedere dag opnieuw?
Misschien herken je het wel; ‘het gaat toch nooit lukken’ ‘er is echt iets mis met me’ ‘ik kan dit niet’
De vraag die ik je dan wil stellen is: Wanneer ga jij jezelf een ander verhaal vertellen? Juist nu tijdens de voorbereiding op een volgend ivf-traject of om je kansen bij een terugplaatsing te vergroten. Maar ook als je op een natuurlijke manier sneller zwanger wil worden is dit van levensbelang.

Kijk of je je aandacht weer naar je lichaam kan verplaatsen in plaats van naar alles wat daarbuiten is. In plaats van jezelf niet goed genoeg te vinden, geef je liefde aan je lichaam door de juiste voeding, door massage van je buik, door liefde te geven aan je baarmoeder en door je emoties niet weg te drukken, en jezelf niet meer keer op keer in de steek te laten.

Stap 3 Optimaliseer je voeding

Het optimaliseren van je vruchtbaarheid door veranderen van je leefstijl gaat bijdragen in het verbeteren van de kwaliteit van je eicellen en heeft een positief effect op de innesteling.
Hoe belangrijk het is om gezonde voeding effect heeft op het laten slagen van een zwangerschap is wetenschappelijk onderzocht. Hieruit bleek dat de kans op een voortdurende zwangerschap bij IVF, ICSI met 65% stijgt door aanpassingen in leefstijl.

Stap 4 Ondersteun met Suppletie

Supplementen zijn geen toverpillen. Ze werken het best als ze een aanvullende ondersteuning kunnen zijn op jouw huidige gezonde leefstijl. Heb je je voeding op orde? Dan kun je je ervoor kiezen om jezelf te ondersteunen met de juiste supplementen. Maar waar kies je dan voor? Kies je bijvoorbeeld voor een duurdere variant of ga je voor een voordelig merk?

Wat ik hierbij belangrijk vind is dat je kiest voor een supplement met daarin alle actieve vormen van vitamines. Alle andere vormen zijn vaak vitamines zijn vaak synthetisch en je lichaam heeft heel vaak moeite om synthetische vitaminen om te zetten en te gebruiken.

Stap 5 Leer de fertiliteitsmassage van je buik

Regelmatige massage van je buik draagt bij aan het afvoeren van afvalstoffen. Daarnaast zal de massage invloed hebben op de stand van je baarmoeder. Door de massage wordt je baarmoeder gestimuleerd haar natuurlijke positie weer in te nemen. Je baarmoederslijmvlies bouwt beter op en spanning in je buik verdwijnt. Hierdoor neemt de kans op een goede innesteling toe. Wanneer je deze massage regelmatig toepast vergroot je je kans op zwangerschap bij IVF. Bovendien werk je met massage aan de kwaliteit en kwaliteit van je eicellen.

Klik hier wanneer je meer wil weten en direct wil gaan starten met fertiliteitsmassage van je buik.

Stap 6 Overweeg hulp te zoeken

Jouw wens om zwanger te worden, je wens om gezond zwanger te blijven, een kindje te mogen ontvangen is er niets voor niets. Die mag je heel serieus nemen. Ook alle gevoelens en emoties die je hebt. Waarom zou je jezelf zo tekortdoen om hieraan voorbij te gaan? Om er geen aandacht aan te besteden omdat je het niet ’te groot of te ingewikkeld’ wil maken? Laat je jezelf dan niet zitten? Merk je dat het je veel bezighoudt? En dat jouw IUI/ivf-traject veel emotie, zorgen met zich meebrengt? Laat jezelf niet zitten en kijk welke ondersteuning op dit moment passend is.

Wil je verder kijken naar jouw vruchtbaarheid? Wil je starten met fertiliteitsmassage?

Ben je benieuwd hoe ik je kan ondersteunen?

ingrid van wensmama

Over ingrid

Ingrid is holistisch massagetherapeut met een specialisatie in fertiliteitsmassage. Ik ondersteun jou in het optimaliseren van je vruchtbaarheid zodat je slagingskansen op een gezonde zwangerschap groter worden.

Aanbod

Podcast

In mijn podcast deel ik regelmatig over thema’s die zo herkenbaar kunnen zijn wanneer een zwangerschap langer duurt dan verwacht. Ook deel ik tips over het optimaliseren van je vruchtbaarheid vanuit aandacht en contact met je lijf.