Over emotie. Voelen en delen. | Wensmama

Over emotie. Voelen en delen.


Misschien herken je het ook wel…die brok in je keel, een verdrietig gevoel dat er zo ineens en behoorlijk intens aanwezig kan zijn. Soms doordat je geconfronteerd wordt met een vriendin of familielid met een groeiende buik. Iemand die op een roze wolk zit vanwege haar eerste of zelfs volgende zwangerschap. En jij? Je zit er bij en je kijkt er naar… 

En hoe goed je ook probeert om leuk te doen, mee te praten en blij te zijn voor die ander…Soms lukt het gewoon even niet. Die brok in je keel die er al een tijdje zit lijkt wel steeds groter en nog meer aanwezig
 te worden. Je tranen prikken achter je ogen. Wegslikken gaat niet meer. En dan barst de bom en komen al die rauwe emoties er uit. 

Vooral de afgelopen decembermaand was weer confronterend voor mij. Het begint vaak bij de intocht van sinterklaas. Ik was altijd fan van de sinterklaastijd. Nu onze kinderwens nog niet vervuld is, vraag ik me iedere sinterklaasperiode weer af of ik ooit met een kleintje op het plein zal staan om sinterklaas zijn handje te schudden. Afgelopen sinterklaas werd ik er echt heel verdrietig van. Een enorme leegte overviel me en er was veel onzekerheid. Een boodschapje in het dorp doen zonder prikkende tranen achter mijn ogen? Ik vond het ingewikkeld en pijnlijk! 

Ik heb geleerd om mezelf toegestaan te huilen en boos te zijn. Om gewoon even toe te geven aan dat gevoel van verdriet. Mijn gemis en de leegte in mij op dat moment.  Dat kan natuurlijk niet altijd maar wanneer er wel ruimte voor is, neem ik die ruimte. En wat een ruimte 
ontstaat er dan in me. In mijn lichaam en in mijn hoofd. 

Soms ontstaan er ook ongemakkelijke situaties, die je niet verder helpen. Het hangt natuurlijk af van het gezelschap waar je mee bent en of ze afweten van je situatie. 
Voor mij is het lastig als mensen 
direct met ‘oplossingen’ komen. ‘Slik je wel foliumzuur?’ is een van de ergste die ik heb gehoord. Vanuit een verlegenheid schieten mensen in een actie of oplos stand heb ik gemerkt. Veel ruimte om je gevoel er helemaal te laten zijn is er dan niet. Gelukkig zijn er ook (veel) andere momenten. Iemand die luistert, niet invult en vooral niet met een ‘ te kort door de bocht oplossing’ komt. Want zo makkelijk is het helaas niet. 

Ik ben benieuwd hoe het voor jou is 
. Heb je ook de behoefte om jouw verhaal te delen?

wensmama

Ingrid Schoonveld is fertiliteits massagetherapeut en ervaringsdeskundige.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: