Zwanger worden met medicijnen? | Wensmama

Zwanger worden met medicijnen?

Wanneer je te maken hebt met vruchtbaarheidsproblemen of wanneer het zwanger worden niet zo snel lukt of natuurlijk lukt, krijg je soms te maken met het gebruik van medicatie. Bijvoorbeeld wanneer je PCOS hebt en dus geen cyclus en geen eisprong, krijg je medicatie om je eisprong wél te laten plaatsvinden. Of bij een dun baarmoederslijmvlies start je met medicatie om je baarmoederslijmvlies beter te laten ontwikkelen.  En wat is het waardevol dat we gebruik mogen maken van deze medicijnen. Dat er in een situatie van klachten die jouw vruchtbaarheid beïnvloedendat een zwangerschap moeilijker te realiseren is, er toch hulp is zodat onze kans op een zwangerschap groter wordt.

Aan de andere kant is het ook zo normaal geworden om medicatie te gebruiken dat we bijna vergeten dat ons lichaam op dit moment ook uit balans is en naast medicatie nog iets anders ontzettend nodig heeft.

Niets ontstaat zomaar in je lijf
Dat uit balans zijn van je lijf. Daar wil ik wat verder op ingaan. Want het gebeurt niet zomaar dat je lichaam iets níet meer doet. Dat je lichaam besluit om ergens mee te stoppen. Vaak ligt hier al jarenlang een onderliggende oorzaak aan ten grondslag. 
En vaak gaat het ook niet alleen om het bestrijden van een klacht of symptoom. Wat vergeten wordt is dat hier veel meer aan de hand is. Neem nou een veel voorkomend vruchtbaarheidsprobleem; PCOS. Bij Polycysteus Ovarium Syndroom zijn er een aantal symptomen waarvan je er minstens twee moet hebben, wil je de diagnose PCOS krijgen. 

De symptomen hebben te maken met:

  • Onregelmatige menstruaties, weinig tot geen menstruaties
  • Overmatige haargroei op het gezicht en op sommige plekken op het lichaam
  • Eierstokken vertonen vaak meer dan tien eiblaasjes die aan de rand van de eierstok zichtbaar zijn.

Als oorzaak wordt vaak erfelijke aanleg genoemd maar dit klopt maar voor een klein deel. De meest belangrijke rol speelt insulineresidentie en overgewicht bij dames die PCOS hebben. Ook stress is iets wat zeker een aandeel kan hebben bij PCOS.

Wat kun je zelf doen?
Leefstijl is wat mij betreft een MUST om eerlijk over te zijn wanneer je te maken hebt met insulineresistentie. Overmatig eten, bewerkte voeding, veel suiker en weinig beweging zijn zaken die je vast niet onbekend zijn. Toch is er voor het écht veranderen van je leefstijl iets meer nodig dan wat uitzoekwerk op internet.

De manier waarop jij je voedt (en niet alleen wat je in je mond stopt) zegt veel over jouw persoontje. Het gaat niet alleen over het gemak van bewerkte voeding maar het ook juist over je stressniveau, over je eigenwaarde, je onzekerheid, angst en vastzittende emotie. Wanneer je structureel iets wil veranderen, heb de juiste support nodig. En de juiste support houdt meer in dan het dagelijks innemen van je medicijnen en de bezoekjes aan je gynaecoloog.

'Ik wacht even af wat mijn medicatie gaat doen'
Dit is wat ik vaak hoor. Vanuit alle overtuiging start je met je medicatie en vaak komt hier nog een aanvullend traject aan vast, met nog meer medicatie.
Wat vergeten wordt is dat je hiermee compleet voorbij gaat aan de oorzaak van PCOS. Vanuit mijn holistische werkwijze geloof ik niet in deze summiere aanpak. Keer op keer zie ik hoe vrouwen hier zichzelf tekort doen. En waarom heeft vaak met nog veel meer te maken dan slechts de diagnose die ze eerder kregen.

En ook wanneer dit over jou gaat; beschouw dit niet als oordeel óver jou. Ik heb nooit ergens een oordeel over. Niet wanneer je te kampen hebt met overgewicht en vruchtbaarheidsklachten en ook niet wanneer je graag zwanger wilt worden maar het moeilijk vind om je leefstijl aan te passen.
Ik hoop dat dit je dit kunt ontvangen als een uitnodiging. Om eens eerlijk te kijken naar jouw leefstijl, jouw overtuigingen over medicatie en misschien dat je het stiekem wel ok vind nu even om die medicijnen te gebruiken, want dan hoef jij even niets. 


En zelfs wanneer de medicatie zijn werk goed doet en je eisprong en cyclus weer op gang komt blijft het zaak om uit te kijken. Je bent er namelijk nog niet.
Ook wil je zorgen dat je zwangerschap straks goed verloopt en dat je na je zwangerschap ook gezond blijft zodat een eventuele volgende zwangerschap óók goed verloopt. Vrouwen met PCOS hebben een verhoogde kans op diabetes, zwangerschapsdiabetes en andere zwangerschapscomplicaties. Bovendien is de kans groter op een hoge bloeddruk, hart-en vaatziekten en hormoongevoelige kanker als bijvoorbeeld baarmoederhalskanker.

Je gezondheid hangt niet af van alleen medicatie
Het is dus aan jou. Blijf je de overtuiging houden dat je medicijnen alleen wel voor je gaan werken? Vind je het wel even goed zo? Wil je nog wat maanden afwachten en dan eens verder kijken? Of maak je nu de keuze om je vruchtbaarheid te optimaliseren zodat je lichaam vooral ook weer voor jou gaat werken?

wensmama

Ingrid Schoonveld is fertiliteits massagetherapeut en ervaringsdeskundige.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: