Zwanger worden. We doen het er even bij. | Wensmama

Zwanger worden. We doen het er even bij.

Eergisteren was het Valentijnsdag. Een moment om de liefde te vieren. Toen ik thuis kwam stond er een prachtige bos rozen op tafel met een ballon hart, een kadotje en een lieve kaart. Zo ontzettend fijn als er er iemand die aandacht aan je besteed, de moeite neemt om iets voor je uit te zoeken wat bij je past.Die aandacht die soms zo welkom kan zijn. Vooral wanneer je bezig bent met zwanger worden, zwanger blijven op een natuurlijke manier of in het ziekenhuis of kliniek. Dan kan je agenda soms echt overlopen met ziekenhuis afspraken en onderzoeken.  Zo’n periode waar je vruchtbare periode je agenda en je hoofd over neemt. En misschien ook wel je relatie, de aandacht voor elkaar en de aandacht voor jezelf. 

Als het over aandacht gaat dan kan ik daar heel breed op in gaan. Valentijnsdag (hoe commercieel ook) herinnerde me toch weer om ook eens aandacht aan mezelf te besteden. Vooral in periodes wanneer het druk is, wanneer ik ‘denk’ dat ik er geen tijd voor heb. Ik kom het in mijn praktijk vaak tegen; dames die druk zijn met een heftige baan, een huis aan het (ver)bouwen zijn, lastige band hebben met een familielid, een heftige gebeurtenis achter de rug hebben, een (tweede) burn-out hebben, erg emotioneel zijn, of juist geen emoties meer voelen. Ennnn… daarbij een vruchtbaarheidsprobleem op hebben te lossen en/of zwanger willen worden. 

Zwanger worden; we doen het er wel even bij
We zijn in deze maatschappij zo gewend geraakt om maar door te gaan en van ons zelf te verwachten dat we het wel even ‘erbij’ doen dat zwanger worden. Gelukkig lukt dat vaak ook! Maar als een zwangerschap moeizaam gaat, lang op zich laat wachten, of als je te maken hebt met verlies of fertiliteitsklachten ervaar je dit helaas anders.  In ons verslavende systeem zijn we vaak het contact met ons lichaam en onze volledig emoties kwijtgeraakt. We zijn bang voor emoties en hechten er veel waarde om er van af te komen of los te laten. Emoties worden genegeerd (door hard te werken of andere afleiding te zoeken) en gekleineerd (‘ik moet niet zo zeuren’, ik moet het loslaten’ )
Herken je dit? Ik kan je een ding vertellen; het kost je enorm veel energie om je pijn en verdriet bij het uitblijven van een gezonde zwangerschap niet te hoeven voelen. En wat gebeurt er dan? We wenden ons af, we verkrampen en in het ergste geval krijgen we te maken met nog meer klachten zoals een verergering van fertiliteitsklachten of een burn-out.

Begrijp me niet verkeerd… ik ben ook gewoon een mens met mijn valkuilen dus in sommige van bovenstaande punten herken ik mezelf volledig:) Maar ik weet ook dat ik ondersteuning nodig heb, ontspanning nodig heb en dat geef ik mezelf ook graag!

Voor mij is vruchtbare ontspanning:
– Sauna (niet te heet want dat is niet goed voor je eicellen) 
– Yoni Steam badje (ontzettend goed voor je vruchtbaarheid en de doorbloeding van je vagina)
– Wandelen met Nelson (mijn lieve flatcoated retriever van 2) en frisse lucht opsnuiven
– Yoga (fertiliteitsyoga en Yin yoga zijn mijn favoriet)
– Bakken (brownies zonder gluten en suiker of een gezonde bananecake) 
– De tuin netjes maken, tuinieren en bloemen poten (een hele vruchtbare activiteit;))
– Een mooie film kijken 
– Samen met mijn vriend er op uit (het liefst naar de noordzeekust of lekker in de stad slenteren) 
– And last but not least; massage van mijn buik, met aandacht bij mijn buik en baarmoeder zijn door de zelfmassage en mijn eigen vruchtbaarheidsmeditatie

Ik ben benieuwd hoe jij dat doet 
Zou je me dat willen laten weten?
Wil je meer weten over hoe je een Yoni Steam doet? Stuur me een berichtje en ik vertel je hoe je dit kunt doen. 

wensmama

Ingrid Schoonveld is fertiliteits massagetherapeut en ervaringsdeskundige.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: