Veel gestelde vragen over fertiliteitsmassageVeel gestelde vragen...

Wat is fertiliteitsmassage precies?
Fertiliteitsmassage is een massage van je buik en je lage rug. Aangezien je baarmoeder maar 3% van je totale bloedstroom krijgt kun je dit proces met fertiliteitsmassage bevorderen. De techniek is er op gericht dat de doorbloeding van je baarmoeder en eierstokken flink toeneemt. Een enorme boost voor je vruchtbaarheid dus! De kwaliteit van je eicellen verbetert en je hormonen komen in balans. Fertiliteitsmassage zal ook een positief effect hebben op je menstruatie. Dit gebeurt wanneer afvalstoffen worden afgevoerd en je baarmoeder haar normale positie weer inneemt. Menstruatieklachten nemen daardoor af of verdwijnen helemaal. Je baarmoederslijmvlies bouwt beter op en spanning in je buik verdwijnt. Dé ideale omstandigheden voor een zwangerschap.

Ik ben bezig met een IUI, IVF of ICSI traject. Is een fertiliteitsmassage dan geschikt om te doen?
Fertiliteitsmassage is een bijzonder waardevolle ondersteuning tijdens een geassisteerd vruchtbaarheidstraject (IUI, IVF, ICSI,inseminatie) in het ziekenhuis of vruchtbaarheidskliniek. Vooral tijdens deze intensive periode, waarin je buik als kwetsbaar gebied kan voelen, kan het heel waardevol zijn om de tijd te nemen om op een andere manier namelijk een positieve, aandachtvolle manier bezig te zijn met je buik, je baarmoeder en je vruchtbaarheid.

Ik ben bezig om op een natuurlijke manier zwanger te worden. Is een fertiliteitsmassage dan geschikt om te doen?
Absoluut! Fertiliteitsmassage is een mooie, natuurlijke voorbereiding op je zwangerschap waarin je aandacht kunt geven aan je lijf maar ook aan hetgeen jou (emotioneel) bezighoudt wat betreft vruchtbaarheid en het moederschap.

Hoe ziet een behandeling er ongeveer uit?
Tijdens de massage zal je buik en je rug ontbloot worden. Om je goed te kunnen masseren lig je op een verwarmde massagetafel, bedekt met handdoeken. Je houdt je onderbroek aan. Gedurende de massage wordt je rug, je lage rug en je buik (vanaf je schaambeen tot onder je borstgebied) gemasseerd. Door deze onderdelen te masseren, aan te raken, te pulseren krijg ik een beeld van eventuele spierspanning in je lichaam, de stand van je baarmoeder en de aanwezigheid van mogelijke blokkades, verklevingen en hetgeen je emotioneel bezighoudt.

Waarom ligt de focus naast op de vruchtbare organen juist ook op de spijsvertering en de lage rug?
Je buikholte wordt aangestuurd door dezelfde zenuwbanen als in je bekkengebied. Er bestaat dus een nauwe verbinding van de voortplantingsorganen en spijsverteringsorganen met de onderste rugspieren. Als er een spier of orgaan niet goed op zijn plek ligt, een beschadiging heeft door litteken weefsel, of verkrampt is door stress, dan zal dit van invloed zijn op alle verbonden spieren, organen en weefsels. Zo zal er op meerdere plekken een verkramping / blokkade kunnen ontstaan met alle mogelijke gevolgen.

Is het iets voor mij?
Heb je te maken met deze klachten? Dan kan fertiliteitsmassage je veel voordelen op gaan leveren.

Hoeveel behandelingen adviseer je me te doen?
Ik bied cliënten 1 op 1 trajecten aan.  Je start daarom bij voorkeur met 2 sessies per cyclus.  Ik heb echt gemerkt dat bijna iedere vrouw die ik behandel een andere aanpak vraagt. Ik kijk hierbij naar de mate van je klachten en je persoonlijke situatie. Ook naar de tijd die je hebt (of je je zelf geeft) om je voor te bereiden op je zwangerschap.
Wil je natuurlijk zwanger worden? Dan heb je over het algemeen de mogelijkheid om zelf te bepalen welke voorbereiding bij jou past. Over het algemeen kan gezegd worden dat na drie behandelingen duidelijk verbetering zichtbaar is. Het is verstandig om de massage iedere maand in de praktijk te herhalen en daarnaast de zelfhulp-massage, die ik je tijdens de behandeling uitleg, toe te passen totdat je zwanger bent. Bij zwanger worden en zeker bij een medisch traject als IUI, ICSI of IVF is adviseer ik een voorbereidingsperiode van drie maanden. Tijdens deze periode vernieuwen alle cellen in je lichaam zich en nieuwe gewoontes worden opgeslagen. In deze drie maanden kun je ervoor zorgen dat de kwaliteit van je eicellen optimaal is en je baarmoeder in topconditie is.
Lukt het je niet om 3 maanden voor te bereiden ? Aarzel dan niet. Iedere massage geeft je extra ondersteuning op zowel fysiek als emotioneel gebied en daar heb je alleen maar voordeel van!

Wanneer kan ik een fertiliteitsmassage het best inplannen?
De ideale periode is na je menstruatie en voor je eisprong. Tijdens je menstruatie is het verstandig geen fertiliteitsmassage te ontvangen. Gedurende een geassisteerd vruchtbaarheidstraject kun je het beste even contact opnemen voor het plannen van de meest geschikte dag

Wat kan ik verwachten na afloop van de massage?
Na afloop van de massage kan er veel te voelen zijn. Je kunt in je buik een wat trekkerig, spierpijn-achtig gevoel merken. De massage is over het algemeen zacht en aandachtvol, maar de techniek kan soms ook wat dieper gaan (bij verklevingen, triggerpoints) Voel je een reactie? Dit is heel normaal en is juist een goed teken. Ook op emotioneel niveau kunnen er gevoelens ontstaan. Je kunt je moe, verdrietig of juist energiek en vol vertrouwen voelen. Bij alles wat er zo ontstaat is er telkens de uitnodiging aan jou om te ervaren wat een reactie met je doet. Kun je hier zonder oordeel ok mee zijn?

Is fertiliteitsmassge ook geschikt voor mannen?
De massage is zeker ook geschikt voor mannen. In mijn praktijk masseer ik geen mannen. De zelf-hulp techniek die je ontvangt na je eerste consult is tevens ook toe te passen voor mannen. De massage zorgt ook voor mannen voor een betere doorbloeding in de vruchtbare organen en de spijsvertering. Met als resultaat een betere kwaliteit en kwantiteit van de zaadcellen.

Ik zit in de overgang en heb te maken met overgangsklachten. Hoe kan een fertiliteitsmassage me ondersteunen in tijdens dit proces?
De overgang is een bijzondere periode van de vrouw. De jaren waar de eierstokken van de vrouw geleidelijk anders gaan functioneren kan wel zes tot dertien jaar duren. Het is een bijzondere fase omdat er geen enkele fase in een vrouwenleven zoveel mogelijkheden biedt om inzicht te krijgen in de vrouwelijke kracht en wijsheid. Hedendaags is er onterecht veel negativiteit omtrent de overgang ontstaan. Terwijl deze periode juist zoveel kansen te bieden heeft! Wanneer een vrouw in staat is aandachtig te luisteren naar haar individuele, innerlijke gids, zal ze toegang krijgen tot haar innerlijke wijsheid om in gezondheid deze periode te doorleven. De sessies die je krijgt zullen je ondersteunen om hierin te voelen wat er zich bij jou in deze periode aandient.

Ik heb een definitieve onvervulde kinderwens. Hoe kan een fertiliteitsmassage me ondersteuning bieden?
Nu een leven zonder kinderen voor jou/jullie reëel is of begint te worden breekt er een andere heftige periode aan. Het gaat over voelen zonder daarin te verdrinken. Door helemaal aanwezig bij je gevoel te kunnen zijn. Zonder oordeel of ontkenning. In de sessies die je krijgt leer je dat er ruimte ontstaat om verder te kunnen leven. En hoe waardevol je leven kan en mag zijn. Ook zonder (eigen) kinderen.

Waarom adviseer je een traject met meerdere sessies te boeken?
Ik bied cliënten 1 op1 trajecten aan. De massage zal je na de eerste behandeling direct voordelen gaan opleveren. Je vruchtbaarheid, je kinderwens, je ervaring met zwangerschappen/ verlies en medische trajecten is te veel omvattend om in 1 sessie de juiste aandacht te geven. Daarom werk ik met pakketten waarin je in eerste instantie start met 2 sessie per maand.  

Wordt fertiliteitsmassage vergoed door de zorgverzekering? 
De sessies in mijn praktijk worden per 1 april 2019 (afhankelijk van je aanvullend pakket) deels vergoed door de meeste zorgverzekeraars. Meer informatie kun je hier bekijken.