Zwanger worden? Hoe is jouw body & mind connection? | Wensmama.nl

Je Body & Mind connectie en zwanger worden

We zijn in deze maatschappij zo gewend geraakt om maar door te gaan en van ons zelf te verwachten dat we het wel even ‘erbij’ doen dat zwanger worden. Gelukkig lukt dat vaak ook!

Maar als een zwangerschap moeizaam gaat, lang op zich laat wachten, of als je te maken hebt met verlies of fertiliteitsklachten ervaar je dit helaas anders. In ons verslavende systeem zijn we vaak het contact met ons lichaam en onze volledig emoties kwijtgeraakt. We zijn bang voor emoties en hechten er veel waarde om er van af te komen of los te laten. Emoties worden genegeerd (door hard te werken of andere afleiding te zoeken) en gekleineerd (‘ik moet niet zo zeuren’, ik moet het loslaten’ )

Herken je dit? Ik kan je een ding vertellen; het kost je enorm veel energie om je pijn en verdriet bij het uitblijven van een gezonde zwangerschap niet te hoeven voelen. En wat gebeurt er dan? We wenden ons af, we verkrampen en in het ergste geval krijgen we te maken met nog meer klachten zoals een verergering van fertiliteitsklachten of een burn-out.

Voor de diehards;)
Ons lichaam en onze geest zijn nauw met elkaar verbonden door middel van het endocriene en afweersysteem en het centrale zenuwstelsel. Modern onderzoek naar het verband tussen lichaam en geest bevestigt wat in oude geneeswijzen al lang bekend was; namelijk dat lichaam en geest een geheel vormen. Vanuit dit kader zijn vruchtbaarheidsproblemen zowel mentaal, emotioneel als lichamelijk te noemen.

De wetenschap die het verband tussen lichaam en geest bestudeert heet Psychoneuro-immunologie. Uit onderzoek blijkt dat hormonale en neurologische gebeurtenissen in het lichaam en de subtiele elekromagnetische velden rondom het lichaam samen een cruciale verbinding vormen als het gaat om ‘verwonding en trauma’ die wij als ‘psychologisch’ en ‘emotioneel’ noemen en waar wij gynaecologische problemen als ‘fysiek’ beschouwen.

Een voorbeeld uit mijn praktijk (die ik hier mag noemen) gaat over een vrouw die seksueel misbruikt is. Zij ervaarde haar lichaam alleen maar vanaf haar nek en dan naar boven. Ze kampte met onregelmatige en zeer hevige menstruatie periodes waardoor ze een aantal dagen per maand volledig uitgeschakeld was. Tijdens een fertiliteitsmassage zei ze; ‘ Aan alles wat onder mijn middel zit, wil ik niet denken’ Haar niet-geuite emoties zaten vast in haar lichaam en fungeerden stuk voor stuk als tikkende tijdbommetjes. Tijdens de massage werd ze weer aangeraakt op het voor haar zo kwetsbare deel van haar lichaam. De plek des onheils waar zoveel woede, verdriet en angst zich onderhuids had vastgezet. Laag voor laag begon ze haar wonden bloot te leggen, te voelen en te ervaren. Er ontstond een grote compassie, erkenning en ze kon zichzelf en anderen vergeven. Haar menstruaties werden regelmatiger en de pijn is inmiddels helemaal verdwenen!

Je ziet dat vruchtbaarheidsproblemen niet alleen fysieke oorzaak kunnen hebben. Een verminderde vruchtbaarheid of het niet slagen van een zwangerschap is ook vaak de taal waarmee ons lichaam ons toespreekt. Hiermee verteld ons lichaam wat we mogen ervaren. Iets wat vaak op een diepere laag aanwezig is; vaak gaat het om een onbewuste verwonding; bijvoorbeeld dat we nooit goed genoeg zijn, een jeugdtrauma, gevoelens van angst, of agressie en geweld waarmee we ooit geconfronteerd werden in ons leven.

Hoe is het voor jou om over je body and mind connection te lezen? Raakte het iets in je aan? Hoe is het contact met jouw lichaam? Misschien kun je het de komende dagen eens gaan voelen en ervaren.

Wil je met me delen wat je tegenkomt in jezelf? Je kunt me jouw ervaring of situatie mailen via info@wensmama.nl  Misschien vind je het zelfs prettig om eens telefonisch contact te hebben. Dat kan ook. Je kunt je aanmelden voor een gratis telefonische mentorgesprek.

wensmama

Ingrid Schoonveld is fertiliteits massagetherapeut en ervaringsdeskundige.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: